Oscar de la Renta

Postet av Adam og Eva Jessheim den 21. Okt 2014
Klesdesigneren kjent for sine overdådige red carpet kjoler, og brudekjoler døde i går 82 år gammel.

Òscar Arìstides de la Renta ble født i Santo Domigo i den Dominikanske Republikk. Da han var 18 år gammel, forlot han Santo Domigo og dro til Spania for å studere kunst. Det tok ikke lang tid før han skjønte at det var mote han ville jobbe med. Han begynte å skissere for de store spanske motehusene. Det tok ikke lang tid før han ble oppdaget av en av Spanias fremste couturier, Christobal Balenciaga. Balanciaga tok imot de la Renta som sin lærling.

Etter endt læretid hos Balenciaga forlot han Spania for å jobbe for Antonio del Castillos motehus Lanvin i Paris.

Paris ga de la Renta stor erfaring innenfor yrket, og på 60-tallet var det på tide og ekspandere horisontene. Amerika var neste på listen.

I 1963 oppsøkte han Diana Vreeland, redaktøren for American Vogue på den tiden. Hun sendte han videre til Elizabeth Arden. Arden var ingen klesdesigner, og var derfor villig til og reklamere for de la Renta, istedenfor å stikke kjepper i hjula for han.

Nok en gang byttet de la Renta beite, etter to år hos Arden. Neste arbeidsgiver ut var Jane Derby, hvor han fikk lansere sin egen kolleksjon. Etter Derbys død tok også de la Renta over for henne.

Det var nå det store gjennombruddet sto for tur. Jackie Kennedy, bedre kjent under navnet Jackie O, presidentens kone, et av vår tids største moteikoner og inspirasjonen til american sportswear, som også er av de største inspirasjonene til designer Michael Kors, var interessert i de la Rentas klær.

Herfra har det kun gått oppover. Fra 1993 til 2002 designet han haute couture linjene til motehuset Balmain. Det siste tiåret har omsetning hos motehuset hans økt med 50% til 150 millioner dollar, som tilsvarer nest èn milliard norske kroner.

På sinde eldre dager utvida han til brudekjoleindustrien. Alle husker vel klippet fra Sex In The City filmen når Carrie prøver ut en de la Renta brudekjole. Han har også hatt æren av utallige kjente personligheter pryde den røde løperen i hans design, og Sarah Jessica Parker er selvfølgelig en av de.

Etter flere uker med spekulasjoner førte de la Renta staffetpinnen videre til briten Peter Copping, som nå tar over som designer for motehuset hans.

Oscar de la Rentas liv og virke er tidløst, og vil alltid inspirere.

// Erlend
0 Kommentar

Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.

Powered by: Bloc