Visual Kei

Postet av Adam og Eva Jessheim den 25. Nov 2014Musikk har alltid vært en stor inspirasjon for meg, både til hår og alt mulig annet.

Platesamlinga mi hjemme har vokst betraktelig de siste åra, og med det har selvfølgelig noe gått i glemmeboka. Har en dag børsta jeg støv av noen gamle godsaker og oppdaget visual kei bandene, som var en av mange grunner til at jeg ble veldig interessert i hår og sminke og satt i gang min egen "hårperiode" og begynte å utforske. Jeg tenkte jeg skulle dele denne fascinerende stilen fra "the land of the Rising Sun", nemlig Japan!Visual kei betur "visuell type" og er en av mange gatestiler man finner i gatemotedistriktet Harajuku i Tokyo. Blant de mange stilene som fins der finner man ofte visual kei i Tokyos underground musikkscene hvor det visuelle har like mye å si som det musikalske.

Stilen hadde sitt utspring sent på åttitallet, og fikk nasjonal, og noen år senere internasjonal oppmerksomhet med metalbandet X Japan.Stilen har blitt kraftig finpusset siden den gangen, men stilens hovedinspirasjoner syns godt i dens tidlige fase. Hovedinspirasjonene for stilen er punk, glam og goth.

X Japan turnerte i både i Japan og USA, men ga seg etter gitaristen hide's tidlige død. De har siden spilt sammen mange ganger, og blant annet hatt tittelsangen til filmen Saw 5.

Stilens "grunnmur" er nå satt, men i løpet av årene har den forandret seg kraftig. Det eneste som på en måte har holdt seg til det samme har vært håret. Stylingen har blitt veldig finpusset (vil understreke at artistene for det meste gjør alt selv, alt fra sminke, klær og hår), men håret har alltid unaturlige farger, ofte kombinert med mange farger og frisyrer som trosser tyngdekraften. At parykker i noen tilfeller er involvert er nok 100% sikkert.

Det som også skiller disse bandene fra andre "normale" band, er at det er en veldig androgyn stil og det er for det meste menn som benytter seg av den. Man kan på en måte kalle det for en moderne Kabukiteater, en gammel Japansk teaterkunst hvor menn spilte alle rollene i et stykke.Utover nittitallet hadde stilen en gotisk periode, med band som MALICE MIZER og Noir Fleurir.


Det har også oppstått en lysere, og litt med happy motpart til visual kei, som heter Oshare Kei. Vi finner de samme prinsippene, bare med veldig knæsje farger.

Dagens visual kei er noe tonet ned, og man finner de mest ekstreme bandene mest i undergrunsscenen. Asia er en av verdens største musikkprodusenter, og mange av bandene blir plukket opp av store plateselskaper og må i tråd med det tone seg litt ned. De tar med seg småting fra stilen, som gjør at de fortsatt skiller seg ut i et veldig stort musikkmarked.
// Erlend


0 Kommentar

Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.

Powered by: Bloc